Retró gyerekkori ital, amelytől a pogácsák tésztája igazán könnyed, légies és üde lesz. Ezzel a titkos hozzávalóval a sütik új dimenzióba lépnek!

Hölgyeim és uraim, itt az új hack: a citromos üdítő! Ausztráliában ez a lemon squash, amit itthon pl. Sprite-tal vagy 7UP-pal tudsz helyettesíteni, vagy bármilyen citromos szénsavas üdítővel.
A gyerekkori kedvenc szénsavas ital a taste.com szerint tökéletes kiegészítője ezeknek a süteményeknek: nemcsak légies állagot ad, hanem erőteljesebb citromos ízt is kölcsönöz nekik, így a citromos pogácsa egy új szintre lép.
"A szénsavas citromos szörp nem csupán egy egyszerű ital, hanem egy ízletes, édes citrusos csoda, amely különleges aromát varázsol a pogácsákba" – osztotta meg véleményét Amira Georgy, a gasztronómiai szaklap elismert újságírója. Hozzátette, hogy a legnagyobb előnye az, hogy a szénsav levegősebbé teszi a tésztát, így a pogácsák belseje könnyed és puha lesz. A titok abban rejlik, hogy az italnak gazdagon buborékosnak kell lennie; ha a buborékok eltűnnek, az eredmény nem lesz ugyanaz, és a tészta nem éri el a kívánt könnyedséget.
A lemon squash pogácsa elkészítése egy igazi ízbomba élmény, amely frissítő citromos ízével és puha textúrájával vonzza a figyelmet. Először is, gyűjtsük össze a hozzávalókat: liszt, vaj, cukor, tojás, sütőpor, egy csipet só és természetesen a főszereplő, a friss citrom leve és reszelt héja. 1. **Előkészítés**: Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. 2. **A tészta elkészítése**: Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat – a lisztet, a sütőport és a sót. Egy másik tálban habosítsuk fel a vajat a cukorral, majd adjuk hozzá a tojást, a citromlevet és a reszelt héjat. Jól keverjük el, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a száraz alapanyagokat, míg sima tésztát nem kapunk. 3. **Formázás**: A tésztát stílusosan formázzuk kis golyókká, majd lapítsuk el őket. A pogácsák tetejét díszíthetjük egy kis citromhéjjal, hogy még vonzóbbá tegyük őket. 4. **Sütés**: Helyezzük a pogácsákat a tepsire, és süssük őket körülbelül 15-20 percig, amíg aranybarna színt nem kapnak. 5. **Hűtés és tálalás**: Miután kivettük őket a sütőből, hagyjuk őket pár percig hűlni a tepsin, majd helyezzük át egy rácsra. Tálalás előtt szórhatunk rá egy kis porcukrot, hogy még édesebb legyen az élmény. A lemon squash pogácsa tökéletes választás lehet egy délutáni teához vagy bármilyen ünnepi alkalomhoz, hiszen minden falatja a frissességet és a citrom üdeségét hordozza!
A tésztát egy enyhén lisztezett felületen óvatosan gyúrjuk össze, ügyelve arra, hogy csak annyira dolgozzuk, amennyire szükséges – a túlzott gyúrás rágós végeredményt eredményezhet. Nyújtsuk ki körülbelül 2 cm vastagságúra, majd egy 6 cm átmérőjű szaggatóval formázzunk belőle pogácsákat (fontos, hogy ne csavarjuk a szaggatót, mert ez egyenetlen kelesztést okozhat). A kiszaggatott tésztadarabokat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejüket kenjük meg egy kis tejjel, majd süssük őket 10-15 percig, amíg szép, enyhén aranybarna színt nem kapnak.
A lemon squash nemcsak frissítő ital, hanem igazi aduász a pogácsakészítők kezében. Ráadásul nem áll meg itt a lista: a szóda és akár a prosecco is segíthet abban, hogy a pogácsa kívül ropogós, belül puha legyen - ez utóbbit persze jobb, ha csak a felnőttek fogyasztják.