A jövő növénye talán a jujuba lehetne? Ez a különleges gyümölcs nemcsak ízletes, hanem számos egészségügyi előnnyel is büszkélkedhet. Rugalmas alkalmazhatósága és a klímaváltozással szembeni ellenállósága miatt egyre nagyobb figyelmet kap. Talán érdemes l
Thao Vera 16 éves kora él Magyarországon. Szenvedélye a szülőhazája, Vietnám konyhája és a kert. Az egyik legkedvesebb növénye a rózsa, ami sok-sok évvel ezelőtt összekötött bennünket. Tőle tanultunk meg később leányaimmal igazi vietnami Pho-levest főzni, és ő ismertette meg velünk a friss, autentikus vietnami ízeket.
Budapesti kertjében különösen ötvöződik a kelet és a nyugat, valami egészen színes és békés harmóniában. A rózsák már búcsúznak a nyártól, de felöltötték őszi ruhájukat a csinos juharok, kikandikál a kerítésen a Vietnámból hozott kivagyi banán, az utcafront egyhangúságába belelilul a havasi őszirózsa pompás szőnyege. Ezúttal a kínai datolya, a Ziziphus szürete idején látogattunk el hozzá, hogy megtudjuk, tényleg ebben a gyümölcsben van-e a jövő?
Mielőtt belevetnénk magunkat a fák és gyümölcsök csodálatába, javaslom, hogy üljünk le egy finom teára. Mindig érdemes időt szánni a teázásra! Ez a szertartás megnyugtatja az elmét, lelassítja a rohanó napokat, és segít felfedezni a belső egyensúlyt. Ma jujuba teával készültem nektek; 5-7 szem szárított kínai datolyát főztem, és rózsaszirmokkal tettem még különlegesebbé. Aki szereti, az egy kis gyömbért vagy édesgyökeret is adhat hozzá, mert melegen fogyasztva nemcsak a testet erősíti, hanem a lelket is megnyugtatja. Egy csésze kínai datolya tea naponta egy apró titok a harmónia és a belső energia megtalálásához. Ezért olyan lényeges az "élet gyümölcse".
A gyógyteák fogyasztása az egyik legrégebbi hagyomány, amely lehetővé teszi számunkra, hogy a természet csodás erejével támogassuk testünket, lelkünket és elménket. A saját kertemben nevelt gyógynövények különleges élményt adnak, hiszen minden egyes növényhez szeretetteljes gondoskodással közelítek. Ezek az ízletes növények nem csupán finomak, hanem segítenek csökkenteni a stresszt, erősítik az immunrendszert, és javítják a közérzetünket is. A teázás számomra egyfajta szertartás, amely során újabb lépést teszünk a test, lélek és szellem harmóniájának megteremtéséért.
Mi motivált arra, hogy éppen a kínai datolya, vagyis a Ziziphus ültetése mellett tegyem le a voksomat?
Ez a gyümölcs valódi vitaminbomba, egy valódi gyógyító csoda! Hazámban már évszázadok óta hagyomány a jujuba fogyasztása, hiszen számos egészségvédő és megőrző hatása van. Úgy érzem, hogy ezt a csodálatos gyümölcsöt minél szélesebb körben meg kell ismertetni, hiszen Ázsiában "természetes vitamingyümölcs"-ként ismerik. Rendkívül ellenálló, és jól megterem itt, ezért számos fát ültettem el a kertemben. A ház körül több fajtát gyűjtöttem össze, de nem messze innen található egy hatalmas kertem, ahol már több mint 150 Ziziphusfa érlelgeti gyümölcsét. Szüretet tartok, ahol bárki szabadon jöhet szedni, "szedd magad" formában. Mi magunk szárítjuk és csomagoljuk a gyümölcsöt, hogy az év bármely szakában hozzáférhessenek a jujuba jótékony erejéhez.
Milyen jótékony hatásai vannak?
Nem is tudom, hol kezdjem a felsorolást! A jujuba rendkívüli hatással bír: ösztönzi a vérkeringést és ragyogóbbá varázsolja a bőrt. Gazdag ásványi anyagokban, mint például magnézium, foszfor, kálium és vas, emellett bővelkedik étkezési rostokban is. A keleti hagyományok szerint ez a csodás gyümölcs segít fenntartani az energiaszintet, hatékonyan átalakítja a szénhidrátokat, javítja az emésztést, és szabályozza a vércukorszintet, ráadásul fogyasztása hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez is. Kifejezetten jót tesz a lépnek és a gyomornak, miközben segít oldani a stresszt és elősegíti a pihentető alvást. Télen különösen hasznos a jujubafőzet, amely remek megoldás torokfájás vagy nátha esetén. Ezen kívül ízletesen beilleszthető egy gyógyító levesbe is, hogy még táplálóbbá tegyük az étkezést!
Az egészségünk megőrzése kiemelkedően fontos, és nemcsak akkor kell foglalkoznunk vele, amikor már megjelentek a problémák! Érdemes olyan növényekkel körülvennünk magunkat, amelyek örömet és inspirációt nyújtanak, miközben hozzájárulnak a jólétünkhöz. Számomra a Ziziphus fák igazi örömforrások: a gyümölcsük minden nap az étkezéseink része, és nagy szeretettel ápolom őket. Fontos, hogy harmóniában éljünk a természettel, ezért érdemes elültetni egy fát, például egy kínai datolya fát, és fokozatosan gazdagítani a kertünket gyógyító fákkal, miközben tiszteletteljes szeretettel fordulunk feléjük. Az ilyen kapcsolatok nemcsak a környezetünket szebbé teszik, hanem a lelkünket is táplálják!
A kínai datolya, más néven jujuba vagy zsidótövisbogyó, a Ziziphus nemzetségbe tartozó izgalmas gyümölcs, amelynek számos érdekessége van. E szupergyümölcs különlegessége abban rejlik, hogy rendkívül gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban. A jujuba évezredek óta fontos szerepet játszik a hagyományos kínai orvoslásban, ahol a nyugtató hatása miatt keresik. Az érett gyümölcs édes ízével és rágós állagával könnyen beilleszthető a mindennapi étrendbe, legyen szó friss fogyasztásról vagy szárítva, mint egészséges nassolnivalóról. A jujubafák rendkívül ellenállóak, jól bírják a szárazságot, és a különböző talajviszonyokhoz is alkalmazkodnak. A gyümölcsök szüretelése általában ősszel történik, amikor elérik a maximális érettséget. A jujuba nemcsak ízletes, hanem tápláló is, hiszen segíthet az immunrendszer erősítésében és az alvásminőség javításában is. Érdemes tehát felfedezni ezt a különleges gyümölcsöt, és beépíteni az étrendünkbe a természet e kincseit.
A fát több mint 4000 éve termesztik Kelet-Ázsiában, nálunk is gond nélkül megél. Fája mutatós, önbeporzó, a különféle fajtái mind másféle alakú és ízű gyümölcsöt adnak. Van köztük egésze apró, 2-3 cm-es, tojásdad, vagy mini körte formájú, és olyan is, amely nagyobb, és inkább egy vadalmára emlékeztet.
Szereti a szélsőségeket: mínusz 30 foktól egészen a perzselő kánikuláig, minden időjárásnak ellenáll. Igénytelen, legyen akár hideg, akár forróság vagy szárazság, jól alkalmazkodik. Talajban sem válogatós, akár kötött, sziklás, köves talajon is megél. Fontos, hogy napsütötte helyre ültessük, hogy a gyümölcsei beérjenek. Az első évben mindenképpen megkívánja az öntözést, de azután átáll a természetes csapadék hasznosítására, Mivel későn, nyár elején virágzik, így a tavaszi fagyok sem tudnak benne kárt tenni. Csak április, májusban hajt ki, és június végén kezdődik a virágzása. Ekkor borítják el ágait a kis csillag alakú, alig látható, illatos virágok. Hosszú tenyészidejű, a termések október közepétől kezdenek el érni, a szüretre fajtától függően akár november végén is sor kerülhet.
A jujuba gyümölcsének zöldes árnyalata fokozatosan aranybarnára vált, jelezve, hogy elérte a tökéletes érési állapotot. Ekkor a héja már szépen megszíneződött, de még nem mutat repedéseket. Frissen fogyasztva roppanós, ízletes és illatos, míg aszalva a datolyához hasonlít, habár nem olyan édes. Ezek a ráncos, datolyaszerű gyümölcsök igazán különleges élményt nyújtanak!
Délkelet-Ázsiában főznek belőle teát, párolják együtt rizzsel vagy kölessel. Megfőzik cukorszirupban vagy mézben, kandírozzák, sütnek belőle lepényszerű kenyeret. A növény minden részét hasznosítják. Magas csersavtartalmú kérge és levele cserzőszer és gyógyszer-alapanyag. A Himalájában a jujuba lombján selyemhernyókat nevelnek, és a fa tápnövénye a lakk-pajzstetűnek, amelyek a sell-lakk készítéséhez szükséges ragacsos anyagot adják.
Valóban van lehetőség arra, hogy hazánkban is jövője legyen a különböző Ziziphus fajtáknak a kertekben, így érdemes lehet egy próbát tenni velük. Vietnamban úgy vélik, hogy a legideálisabb időpont a fák ültetésére november eleje, vagy a tavaszi hónapok, tehát még nem maradtunk le semmiről! Az "élet gyümölcse" talán valóban a jövő egyik ígéretes lehetősége lehet a kertekben.



